maandag 18 mei 2015

Zieke homo?

Dat onze samenleving een heel stuk toleranter staat tegenover minderheidsgroepen mag wel gezegd worden. Zo ook jegens de homogemeenschap, maar daar zijn heel wat stappen voor nodig geweest.
Homoseksualiteit werd, en wordt, vaak gezien als religieuze zonde. Daarbij verwijzen we naar het verhaal van Sodom en Gomorra in Genesis, twee steden die werden vernield door God vanweg de (seksueel) zondige inwoners. Pas vanaf de 19de eeuw kan men spreken van een begin in de homo-emancipatie, wanneer men voor het eerst een wetenschappelijke bril opzette. Twee onderzoekers, de Duitse seksuoloog Magnus Hirschfeld en de Amerikaan Alfred Kinsey, publiceerden werken waarin beweerd werd dat homoseksualiteit meer een lichamelijke ziekte of psychische afwijking was. Wie homo was kon er niets aan doen en maatschappelijke veroordeling was dus onterecht.
De grootste stap in de emancipatiebeweging begon in de jaren 1970 en ging voornamelijk om gelijke rechten en een eigen plaats in de maatschappij. Om vooroordelen te doorbreken kwamen er verschillende acties, waaronder de gay pride parade en het in 1987 onthulde homomonument in Amsterdam. Het meest frappante is de schrapping van homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten van de Wereldgezondheidsorganisatie op 17 mei 1990, 25 jaar geleden. Verder werd in 2003 door het Amerikaans gerechtshof beslist dat het verbod op homoseksualiteit ongrondwettelijk was en als kers op de taart is er de erkenning van het homohuwelijk. Nederland was daarmee de eerste in 2001, Belgiƫ volgde in 2003.
Toch moet er nog hard gewerkt worden, ondanks alle voorlichting op scholen. Het juridische aspect mag dan in orde zijn, sociale acceptatie lijkt zelfs in onze maatschappij nog steeds ver weg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb je een reactie of feedback, doe het dan op een beschaafde manier.