zaterdag 14 maart 2015

Daens voor het volk

Adolf Daens werd in 1873 tot priester gewijd en werkte een tijd als onderpastoor. Later zou hij leerkracht worden en nog later bij zijn broer Pieter Daens helpen met de redactie van diens weekbladen. Geïnspireerd door het Rerum Nova-rum van Paus Leo XIII en de erbarmelijke omstandigheden waarin de arbeiders van Aalst (en Vlaanderen) werkten en leefden, startte Daens de Christene Volkspartij.
Hij zocht samenwerking met de conservatieve Katholieke Partij, maar voorzitter Charles Woeste weigerde. Zijn partij beheerde het land en werd geruggesteund door Rome. Zij slaagden er niet in om het Rerum Novarum in acties om te zetten, voornamelijk omdat zij, zijnde de Franstalige bourgeoisie, hun hoge posities niet wilden afgeven.
Daens ging verder met zijn strijd en nam de socialisten onder de arm, hoewel hij het niet eens was met hun uitspraken rond katholicisme, om een sociale wetgeving tot stand te brengen. Dat betekende algemeen stemrecht, een veralgemening van het Nederlands in Vlaanderen en vernederlandsing van het onderwijs. In 1894 nam de Christene Volkspartij deel aan de verkiezingen, met Adolf als lijsttrekker. Hij werd niet verkozen wegens vergissingen, de Kamer beval herverkiezingen en Daens werd op 9 december 1894 kamerlid voor het arrondissement Aalst. Ondertussen werd Daens verboden de mis op te dragen en moest hij in 1895 naar Rome komen. Hij negeerde alle maatregelen tegen hem en schopte het tot kamerlid voor het arrondissement Brussel in 1902. Op 11 maart 1903, 112 jaar geleden, hield Adolf Daens zijn toespraak in het parlement tegen de Katholieke Partij, waarin hij opkwam voor het gewone volk en de bourgeoisie afstrafte.
Daens stierf in 1907 aan een hartkwaal. Zijn partij zet de gelijkheidsstrijd verder tot aan de Eerste Wereldoorlog, nadien veranderde het naar het Vlaams-nationalistische Het Vlaamsche Front. Het boek van Louis-Paul Boon, en later ook de verfilming van Stijn Coninx, vereeuwigen Daens’ strijd.

(Verschenen in 'De Ark van Jean-Marc' onder de rubriek 'artikel' op 8 maart 2015)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb je een reactie of feedback, doe het dan op een beschaafde manier.