zaterdag 14 maart 2015

Allemaal zaadjes!

Wanneer mensen denken aan natuurrampen of oorlog, denken de meesten aan zichzelf beschermen, niet aan een globaal voedseltekort. Een groep wetenschappers deed dat wel en zochten naar een oplossing.
Vele planten kunnen uitsterven tijdens natuurrampen en oorlogen. Dat baarde een aantal wetenschappers zorgen, zeker als het gaat om planten die zorgen voor voedsel. Om er voor te zorgen dat ons nageslacht geen honger hoeft te lijden kwam het idee om een soort zaadopslag te bouwen. Die opslag bevat veel verschillende soorten, want hoe meer diversiteit, hoe meer kans dat bepaalde planten wel overleven in een veranderende wereld.
Al een tijdje brengen wetenschappers verschillende zaden in kaart en slaan ze die op verschillende plaatsen op. Toch is dat gevaarlijk. Niet alle databanken kunnen altijd goed bijgehouden worden en er ligt altijd natuurlijk en menselijk gevaar op de loer. Daarom ontstond het idee de wereldzaadbank op te richten, één plaats waar zo veel mogelijk opgeslagen wordt in een stevig en veilig gebouw. Die wereldzaadbank, geopend op 26 februari 2008, kan je vinden in Spitsbergen, Noorwegen. Dat gebied is veilig omdat het niet op een breuklijn ligt, zich in een politiek stabiel land bevindt en bedekt is met een dikke laag ijs. Hoewel Noorwegen de bank financiert en er eigenaar van is, blijven de landen die zaden leveren eigenaar van die zaden. Zo kunnen zij later beslissen wat ermee moet gebeuren. De kluis bevat momenteel 6,5 miljoen monsters, ongeveer één tot twee miljoen verschillende soorten. Onlangs zijn er zaden gearriveerd van het onrustige Syrië, wat bewijst dat de wereldzaadbank hard nodig is.

(Verschenen in 'De Ark van Jean-Marc' onder de rubriek 'Wetenschap' op 22 februari 2015)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb je een reactie of feedback, doe het dan op een beschaafde manier.