donderdag 5 februari 2015

Cast Away, maar dan anders.

Iedereen kent de film Cast Away met Tom Hanks, gebaseerd op het boek Robinson Crusoe van Daniel Defoe. Aangenomen wordt dat Defoe zijn mosterd haalde bij het verhaal van Alexander Selkirk.
Selkirk was de zoon van een Schotse schoenmaker in de 17de - 18de eeuw. Hij was rebels en werd op 17 augustus 1695 dan ook op het matje geroepen door de kerk. Hij was afwezig: ‘Did not compear, having gone away to the seas’. Selkirk had zich aangesloten bij piraten en bevoer de Zuidelijke Zeeën. In 1703 monsterde hij aan bij de galei Cinque Ports als zeilmeester, maar liet zich aan wal zetten, op een eiland in het Juan Fernandes-archipel voor de Chileens kust, omdat hij het schip niet zeewaardig vond. Daar verbleef hij 4 jaar en 4 maanden alleen en werd op 2 februari 1709, 312 jaar geleden, opgepikt door kapitein Woodes Rogers. Daar werd hij in dienst genomen en later tot kapitein benoemd. Pas in 1712 kwam Selkirk thuis.
Selkirk trouwde stiekem, maar vertrok weer naar zee. Hij overleed in 1723 als luitenant van het marineschip Weymouth. Zijn eiland wordt sinds 1966 Alejandro Selkirk genoemd, voorheen Más Afuera.
Kapitein Woodes Rogers schreef Selkirk’s avonturen neer in Cruising Voyage, dat in 1712 gepubliceerd werd. Selkirks verhaal was een aanleiding tot Defoe’s boek, maar niet helemaal. Crusoe verbleef 28 jaar op zijn onbewoond eiland, Selkirk maar 4 jaar en 4 maanden. Crusoes schip leed schipbreuk, Selkirk liet zich aan wal zetten.
Crusoe is één van de belangrijkste Engelse werken. Het wordt gezien als de eerste Engelse roman, is één van de meest gepubliceerde boeken en is het eerste boek waar de ik-verteller aan het woord is. Het is alleen jammer dat Robinson Crusoe geen volleybal had om mee te praten...

(Verschenen in 'De Ark van Jean-Marc' onder de rubriek 'Terugbladeren' op 01 februari 2015)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb je een reactie of feedback, doe het dan op een beschaafde manier.