zaterdag 31 januari 2015

'Hey Frisbee! Far out!'

Dat riep Marty McFly terwijl hij een tinnen taartvorm weggooide in Back to the Future III. Dat de naam Frisbie op de taartvorm stond is geen toeval. Van 1871 tot 1958 werden er duizenden taarten gebakken door The Frisbie Baking Company in Bridgeport, Connecticut. De taarten waren populair bij studenten in de buurt en al snel ontdekten ze dat de lege taartvormen konden dienen voor een nieuwe sport: frisbie-ing.
In 1948 maakten Walter Morrison en zijn partner Warren Franscioni een plastieken versie die verder vloog en nauwkeuriger gericht kon worden. Toch had het niet veel succes en Morrison en Warren gin-
gen uiteen. Even later kwam Morrison met een nieuwe versie, de Pluto Platter, waarmee hij inspeelde op de groeiende interesse in UFO’s bij het Amerikaanse publiek. Deze frisbee werd de basis en in 1955 werd de Pluto Platter ontdekt door Rich Knerr en A.K. ‘Spud’ Melin. Zij waren de bazen van speelgoedbedrijf Wham-O, dat ook de hula-hoop populair maakte. Op 13 januari 1957, 58 jaar geleden, werd het contract getekend en kon de massaproductie van het speelgoed beginnen. Om de verkoopcijfers een handje te helpen zocht Knerr naar een andere naam en besloot verder te gaan met de originele term. Zo ontstond de merknaam Frisbee. Far out!

(Verschenen in 'De Ark van Jean-Marc' onder de rubriek 'Terugbladeren' op 11 januari 2015.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb je een reactie of feedback, doe het dan op een beschaafde manier.