vrijdag 14 november 2014

'Doctor Livingstone, I presume?'

Op 10 november 1871, 143 jaar geleden, vond er een belangrijke ontmoeting plaats. Journalist en ontdekkingsreiziger Henry Morton Stanley vond de vermiste geleerde Doctor Livingstone in Afrika terug. Stanley sprak toen de befaamde woorden ‘Doctor Livingstone, I presume?’.
Livingstone raakte geïnteresseerd in de nog niet ontdekte uitgestrekte gebieden van Afrika via de Schotse zendeling Robert Moffat. Hij vertrok in 1840 naar het Zwarte Continent om zendingsposten op te richten. Eerst ging hij door de Kalahari richting het Ngamimeer en de Zambezirivier. Na de oprichting van een zendingspost vlakbij de Zambezi besloot hij naar de westkust te reizen. Hij trok dwars door Afrika en ging op zoek naar de bronnen van de Nijl in 1866. In 1871 bereikt hij de Kongo, waarvan hij dacht dat het de Nijl was.
In Europa en de Verenigde Staten begonnen ze zich echter zorgen te maken over de geleerde en journalist Henry Morton Stanley werd naar Afrika gestuurd om de man te zoeken. Stanley vindt Livingstone op 10 november 1871 in Ujiji en probeert hem te overtuigen mee terug te gaan naar de kust voor proviand en medicijnen. Livingstone weigerde.
Stanley ging alleen terug, maar keerde later weer naar het continent en werd zelf ontdekkingsreiziger. Zo komt hij in dienst van koning Leopold II en legt hij de grondslag voor de Kongo-vrijstaat. Livingstone bleef achter in Ujiji en reisde verder naar het Bangweolomeer, waar hij de bronnen van de Nijl vermoedde. Hij stierf niet veel later op 1 mei 1873, vermoedelijk aan de gevolgen van malaria en dysenterie (zware diarree).


(Verschenen in 'De Ark van Jean-Marc' onder de rubriek Terugbladeren op 9 november 2014)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb je een reactie of feedback, doe het dan op een beschaafde manier.