woensdag 24 september 2014

Kwaad op De Nachtwacht?

De Nachtwacht, het meest gekende schilderij van de Nederlandse meester Rembrandt, kent een bewogen geschiedenis. Het werd geschilderd tussen 1639 en 1642 en kreeg pas rond 1796 de naam De Nacht-wacht. De originele titel was De compagnie van kapitein Frans Banning Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren. De Nachtwacht kreeg zijn naam omdat het vernis op het schilderij door de jaren heen verkleurde en donkerder werd. Wat eens een tafereel bij dag was, werd De Nachtwacht.
Toch is het verkleurde vernis niet de enige ‘beschadiging’ waar het schilderij door moest. Zo had je op 14 september 1975, 39 jaar geleden, een gekke man, W. de Rijk, die het schilderij aanviel met een tafelmes. Bewakers konden hem vatten, maar het kwaad was al geschied. Het tafelmes was door het werk gegaan en een stuk doek liet los. De restauratie van het schilderij duurde 8 maanden, de Rijk pleegde zelfmoord in een inrichting. de Rijk was niet de enige die kwaad was op De Nachtwacht. Op 13 januari 1911 hakte een andere man met een schoenmakersmes in het doek en op 9 april 1990 besproeide een man het schilderij met zoutzuur. Gelukkig was de schade niet zo groot, het doek bespuiten met gedemineraliseerd water neutraliseerde het zoutzuur.
Ook ongelukjes kunnen gebeuren. Op 25 juni 1945 kwam het schilderij terug aan in Amsterdam. Tijdens de overbrenging viel de toenmalige directeur van het Rijksmuseum op het schilderij. Gelukkig viel hij niet hard, want er was niets stuk aan De Nachtwacht. En ook niet aan de directeur.

(Verschenen in 'De Ark van Jean-Marc' onder de rubriek 'Terugbladeren' op 14 september 2014)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb je een reactie of feedback, doe het dan op een beschaafde manier.