woensdag 24 september 2014

Een naakt standbeeld!

David, het bekende werk van Michelangelo, wordt op 8 september 510 jaar oud. Dat zou je niet zeggen als je het jonge marmeren lichaam ziet.
Michelangelo Buonarroti kreeg van de Florentijnse edelman Piero Soderini de opdracht tot het beeldhouwwerk. Florence kwam net uit een hoop onlusten en men had een krachtig symbool nodig voor de nieuwe republiek. Michelangelo maakte dus zijn David en op 8 september 1504 stelde hij het werk voor. Het krachtige, adolescente lijf met sterk ontwikkelde spieren geeft sowieso al een stevige indruk, maar het thema er achter, het verhaal van David en Goliath, maakt het werk nog imposanter. Men besloot het standbeeld buiten te zetten, voor het Palazzio Vecchio. Daar moest weliswaar een wet voor veranderd worden, want er mochten voordien geen naakte standbeelden in openlucht staan. David kreeg zijn sokkel en imposant als hij was werd hij het symbool van kracht en moed in moeilijke tijden.
Toch is een marmeren beeld ook fragiel. Om David te beschermen tegen weersomstandigheden werd hij in 1873 binnen gehaald, in de Accademia. Op de plaats waar hij voordien stond werd een replica geplaatst.

(Verschenen in 'De Ark van Jean-Marc' onder de rubriek 'Terugbladeren' op 07 september 2014)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb je een reactie of feedback, doe het dan op een beschaafde manier.