woensdag 24 september 2014

De oven stond nog aan.

Van 2 tot 5 september 1666 woedde over Het Kanaal The Great Londen Fire, dat een groot deel van de stad in de as legde. Een reconstructie.

De brand begon in Pudding Lane, bij de bakker van koning Karel II. Het vuur zou ontstaan zijn doordat de oven nog opstond en de smeulende as een stapel hout in brand zette. Tenminste, dat is één theorie. Een andere zegt dat de brand ontstond in het benedenhuis. Hoe dan ook: de bakker, Thomas Farrinor, kon met zijn gezin ontsnappen via een bovenraam. Zijn meid durfde niet over het dak, viel terug in het huis en werd zo het eerste slachtoffer van The Great London Fire.
Toen de burgemeester de brand zag, zei hij dat het niets was. Maar de huizen toen waren van hout en stro en stonden heel dicht bij elkaar. Door een sterke oostenwind wakkerde de vonken aan, vatten de naastliggende huizen vlam en kon de brand zich verder uitspreiden. Op de derde dag van de brand was enkel het noordoosten van de stad brandvrij. De brandweer kon niet aan de waterbron, mensen sloegen op de vlucht en de oude St. Pauls Cathedral sneuvelde na urenlange vertering door torenhoge vlammen.
De brand doofde uit op 5 september, bij gebrek aan brandstof. De grond was nog weken enorm heet en steenkoolkelders zouden nog maanden nasmeulen. 80 procent van het stadscentrum lag in as maar toch was het officiële slachtofferaantal klein. Dat kwam omdat er geen woonregister of burgerlijke stand was en overlijdens zelf aangegeven moesten worden. Veel slachtoffers waren mogelijk omgekomen zonder een identificatie achter te laten. Ook moest de regering van koning Karel II massahysterie voorkomen, en het slachtofferaantal laag houden was daar een goede tactiek voor.
Er ontstond veel bijgeloof rond de brand. Het nummer 666 zat in het jaartal, wat het ‘getal van het Beest’ is, en in Romeinse cijfers was het jaartal een aflopende reeks: MDCLXVI. Het werd ook gezien als een Godsoordeel. Voor de royalisten was het een straf voor de onthoofding van Karel I, vader van Karel II, voor de puriteinen een straf voor de zonden van Londen. Engeland lag toen in oorlog met Nederland en Frankrijk dus ook de vijand werd beschuldigd van brandstichting. Toch was er een positieve noot. De brand bracht een einde aan de pest in Londen en de stad kon vervellen van een middeleeuwse en brandbare plaats tot een moderne, vroeg-18de eeuwse metropool, waar de huidige St. Pauls Cathedral een mooi voorbeeld van is.

(Verschenen in 'De Ark van Jean-Marc' onder de rubriek 'Artikel' op 7 september 2014)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb je een reactie of feedback, doe het dan op een beschaafde manier.