dinsdag 12 augustus 2014

Zo veel hippies!

Op 15 augustus 1969, 45 jaar geleden, begon het grootste muziekfestival ooit: Woodstock. Het festival is ondertussen een legende, en terecht.
De volledige benaming van het festival was Woodstock Music & Art Fair en werd gehouden in de Amerikaanse plaats Bethel op het weiland van boer Max Yasgur. Verschillende bekende namen, zoals Jimi Hendrix, Janis Joplin en The Who, traden er op. Hoewel er slechts 200.000 man verwacht werd konden meer dan 400.000 hippies van de muziek genieten. Niet iedereen had zijn kaartje betaald, waardoor het festival eerst niet winstgevend was. Pas na de verkoop van platen en de film haalden de organisatoren er winst uit.
Hoewel het festival niet gewelddadig was vielen er toch drie doden. Één stierf aan een overdosis heroïne, een ander doordat ie sliep en overreden werd door een tractor en de derde doordat zijn blindedarm sprong. Er werden ook nog twee baby’s geboren en vier vrouwen kregen een miskraam.
In 1999 werd Woodstock nog eens dunnetjes overgedaan, net als 5 jaar voordien, maar dan met een stuk meer geweld. Het vond plaats in Rome, New York en werd door MTV uitvoerig besproken. Woodstock 1999 werd gekenmerkt door verkrachting, geweld en vuur. De laatste dag van het festival beschrijft men al ‘The day the music died’.

(Verschenen in 'De Ark van Jean-Marc' onder de rubriek 'Terugbladeren' op 10 augustus 2014)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb je een reactie of feedback, doe het dan op een beschaafde manier.